Afişări de pagină

Sistem


marți, 16 ianuarie 2018

Despre echilibrul antioxidantilor endogeni si exogeni

Pentru organism antioxidantii sunt endogeni (cu geneza interna) si exogeni (de provenienta externa).

https://tratamenteanticancer.wordpress.com/2013/05/08/antioxidanti-endogeni-interni/
https://tratamenteanticancer.wordpress.com/2013/05/08/antioxidanti-exogeni-importanti/
https://tratamenteanticancer.wordpress.com/tag/antioxidant-cancer/
https://tratamenteanticancer.wordpress.com/2016/10/21/antioxidantii-si-multirezistenta-cancer-beneficiile-dietei-paleo-ketogenica-si-suplementelor-naturale-in-lupta-impotriva-cancerului/

Nevoia de radicali liberi si de homeostazie redox
Totul in natura are un scop. Radicalii liberi ai oxigenului (ROS) pot avea functii benefice sau daunatoare in raport cu cantitatea absoluta sau relativa de antioxidanti. Aceasta balanta redox permite ca la nivel micro celula sa obtina o homeostazie sanatoasa. Dezechilibrul poate conduce la aparitia diferitelor boli.
In realitate, fara radicalii liberi nu putem trai. Asa cum se intampla si in alte procese biologice, un component nu este rau sau bun in sine, ci in relatie cu altii care il complementeaza.
Un anumit nivel de ROS are efecte benefice intracelulare, in timp ce nivele ridicate contribuie la moartea celulara. Aceasta moarte este necesara pentru eliminarea celulelor periculoase sau poate fi indusa din cauza unei stari de dezechilibru si prin urmare este nedorita si patologica.
In definitiv, echilibrul intre oxidanti si antioxidanti este foarte complex si nu poate fi inteles usor plecand de la articole de specialitate.
Organismul trebuie insa sa mentina la nivel macro o stare optima de echilibru (homeostazie: pH-ul sangelui, echilibrul redox (intrari+iesiri) la nivelul celulelor, stresuri la nivel nervos si limitarea efectelor perturbatiilor electromagnetice externe) pornind de la mai multe nivele ale metabolismului.

Medicii cauta sa intervina in diferite reactii sau cicluri interne, dar nu au o viziune de ansamblu si atunci apar efectele "secundare", pagubele "colaterale", unele fatale.

Daca e prea complicat sa detaliati subiectul pe baza informatiilor de la link-urile de mai sus, atunci o concluzie rapida ar fi asta:
Natura opereaza cu variatii mici si lent in timp. Oamenii vor efecte imediate si palpabile, dupa abuzuri de lunga durata asupra organismului, deci in contradictie cu procesele naturale.
Si in problema antioxidantilor se pot face abuzuri. Antioxidantii endogeni pot actiona aparent mai rapid, dar vor strica mai mult, daca sunt adusi din exterior in doze necorespunzatoare, pentru ca sunt asimilati ca fiind proprii organismului si depasesc usor filtrele de siguranta.
Antioxidantii exogeni pot fi mai eficienti, pentru ca dau ragazul organismului sa ii treaca prin filtrele proprii, sa ia cat ii trebuie si sa elimine excedentul. Efectul principal va apare mai lent si va fi mai de durata. Efectele secundare vor fi mai reduse in cazul antioxidantilor exogeni, pentru ca dau posibilitatea unui reglaj mai fin al homeostaziei.
La fel este si problema vaccinarii: in loc sa reglam fin ciclurile naturale prin filtrele naturale care construiesc si mentin o imunitate sanatoasa, facem marketing pentru produse care dau ciocane puternice sistemului imunitar prin injectarea lor in organism dincolo de barierele naturale de protectie (piele, mucoase, membrane celulare in general). Aceste substante straine sunt introduse chipurile ca sa-i stimulam reactiile inflamatorii de generare de anticorpi sau autoanticorpi. Si ca sa fie rentabil economic o facem cu vaccinuri multiple: triple (ROR),..., pentavalente, hexavalente, la intervale din ce in ce mai reduse de timp la varste fragede, cand sistemul imunitar nu este dezvoltat complet, in conditiile in care ne indepartam de un trai natural, iar stresul vietii cotidiene e tot mai mare.
Sesizati absurdul situatiei?
Organismul isi va regla ciclurile interne, care se desfasoara lent, ca sa se adapteze rapid la rentabilitatea economica, la marketingul multinationalelor? Si daca nu reuseste?
Actiune si reactiune, cauza si efect: ciclurile naturale vor scapa de sub controlul organismului.
Un exemplu nedorit: https://www.gofundme.com/funeral-expense-for-colton-berrett